АМЕРИКА И КАНАДА ДРАСТИЧНО ПОВЕЋАЛИ ПРОДАЈУ ОРУЖЈА УКРАЈИНИ:Питамо ли се зашто?

92
АМЕРИЧКИ КОНГРЕС
АМЕРИЧКИ КОНГРЕС

Укључивањем Украјине на листу земаља којима је одобрена продаја смртоносног оружја, Канада је постала страна у крвавом грађанском рату, подривајући лабави мировни процес, саопштио је руски сенатор, пошто је украјински председник Петро Порошенко поздравио тај потез.

Порошенко је похвалио одлуку америчке и канадске владе за убрзање војне сарадње са Украјином, што би могло довести до испоруке смртоносног оружја из обеју земаља чиме би се украјинска војска снабдела оружјем, те се на тај начин укључиле у дугогодишњи грађански рат против побуњених милиција Доњецке и Луганске републике .

“Како је договорено, одобрено је од стране Сједињених Држава, као и од Канаде да се наша земља стави на Контролну листу аутоматског ватреног оружја.

Отворена су врата за унапређену помоћ одбрани Украјине”, саопштио је Порошенко, док је амерички председник Доналд Трамп потписао нови закон о финансирању Пентагона, а такође је влада у Отави открила своју одлуку о одобравању извоза “одређеног забрањеног ватреног оружја” укључивањем Украјине на своју листу.

За разлику од закона Пентагона, одлука Канаде не поставља предуслове за продају оружја у Украјини. Једина мера предострожности канадске владе је да испита пријаве од случаја до случаја, како би утврдила ко ће користити оружје и како.

То чини Канаду страном у сукобу, каже Франз Клинцевич, први заменик председавајућег Одбора за одбрану и безбедност Савета Руске Федерације.

“Створен је веома опасан преседан: Ефективно, Канада је постала страна у унутрашњем украјинском сукобу са свим наступајућим последицама.

А ово, пре свега, значи да преузима одговорност за акције украјинских снага, које су обучавали канадски инструктори опремљени канадским оружјем”, рекао је Клинцевич.

Наоружавањем једне стране, Канада би могла утицати на баланс снага, подстичући непријатељства и разбијање наде за мир.

“Канада се директно супротставила Минским споразумима”, рекао је Клинцевич.

САД су у среду одобриле 500 милиона долара у сврху “одбрамбене смртоносне помоћи” Украјини, потписивањем од стране Трампа Закона о националној одбрани који је Конгрес припремио крајем новембра.

Чињенице казују да би САД требало да повећају своје војно присуство у источној Европи, с обзиром на перцепцију “руске агресије”, као и да помогну Украјини у сукобу.

Међутим, расподела средстава условљена је украјинској војсци која пролази кроз “значајне” реформе. На крају ће амерички државни секретар одлучити да ли Украјина испуњава предуслове.

Русија може да потегне питање продаје оружја Украјини у Савету безбедности УН-а, изјавио је за РИА Новости Јуриј Швиткин, заменик председника Одбора за одбрану Државне думе.

Недавни извештај Међународног института за истраживање мира у Стокхолму показао је да је оружје САД у иностранству, као и њихове војне операције које су у току, два главна фактора који покрећу глобалну трговину оружјем, а која се први пут повећала за пет година. Са 38 фирми које чине продају у вредности од 217,2 милијарде долара, САД су прве на листи земаља произвођача оружја.

У складу са стратегијом обуздавања Русије контингентима НАТО-а и “чисто” одбрамбеном војном опремом, Вашингтон је недавно одобрио и испоруку 410 ракета “Џавелин”, као и 72 лансера Грузији.

Обећана испорука је критикована од стране Москве, а заменик руског министра спољних послова Григориј Карасин саопштио је у новембру да испорука “директно подстиче Тбилиси на нове опасне авантуре у региону”.

(ПОРЕКЛО ТЕКСТА:вostok.rs)

loading...