АМЕРИКА РЕШАВА ПИТАЊЕ КОСОВА:Ко ће на крају бити задовољан?

964
ТАЧИ И РАМА
ТАЧИ И РАМА

Америка намерава да у име Приштине затражи да седница о Косову у Уједињеним нацијама, заказана за новембар, буде затвореног типа, јер жели да добије сагласност Београдa за формирање „војске Косова“, док би Београд заузврат добио Заједницу српских општина по моделу који тражи, а то значи са елементима извршне власти.

Како Спутњик сазнаје, ово је, у најкраћем, разлог због ког приштинско руководство на челу са Хашимом Тачијем, такозваним председником Косова, већ други пут захтева да седнице у УН о Косову буду одржане иза затворених врата.

Наш саговорник, бивши амбасадор Србије у Уједињеним нацијама Павле Јевремовић верује да Приштина највероватније, има неки предлог који жели да изнесе, а за који не жели да буде изнет у јавност, бар не одмах.

„Лакше је тражити затворену седницу јер можда желе да изнесу неке ствари које нису за јавност. Можда би да ставе на сто и неке чињенице јер су у невољи, јер и они имају своје ’радикале‘ који су их притисли, и можда им сада одговара да изнесу неку понуду у СБ, а да то не удари баш на велике таламбасе“, претпоставља наш саговорник.

С друге стране, о томе да ли ће седница бити отвореног или затвореног типа одлучује се сасвим другачије, каже наш саговорник.

„Да ли ће седница бити отвореног или затвореног формата је техничко питање које се решава на састанку свих чланова Савета безбедности, и то на затвореном састанку где се одређују детаљи око дневног реда и функционисања, и ту нема вета, него се одлучује простом већином. То не може да тражи сама Приштина, већ неко од сталних чланица СБ, али и нестална чланица“, објашњава Јевремовић.

Осим овога, Приштина је поново затражила да се мисија Унмика трансформише у Канцеларију УН на Косову. Што се тог захтева Приштине тиче, наш саговорник каже да ни метод рада ни мандат мисије не могу да се измене без одлуке СБ.

„А ту имамо руски вето. Тако да ја верујем да је то више неки политички потез Приштине који неће имати непосредног ефекта“, каже он.

Иначе, председник Србије Александар Вучић састао се са шефом Унмика Захиром Танином са којим је размотрио актуелну политичку и безбедносну ситуацију на КиМ, уочи седнице СБ УН о Косову. Српски председник се заложио за очување постојеће динамике одржавања и формата седница у том телу светске организације.

(ПОРЕКЛО ТЕКСТА:србин.инфо)

loading...