БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ У ЖИВИМ ПРЕНОСИМА ГЛЕДАЛО ПРЕКО 100 МИЛИОНА КИНЕЗА

100

Емисије о последицама бомбардовања Србије 1999. године осиромашеним уранијумом приказане су на кинеској националној телевизији, пише “Спутњик”.

Како наводе, прва два од шест документарних прилога емитована су у петак “у веома гледаној информативној емисији кинеске телевизије Си-Си-Ти-Ви”.

Осим тога, “Спутњик” истиче да се претпоставља да је те прилоге видело око 100 милиона људи.

Новинарка Занг Јинг је са екипом телевизије Си-Си-Ти-Ви током августа снимала овај материјал за документарни прилог, на југу Србије и Косову и Метохији.

Према речима адвоката Срђана Алексиц́а, једног од саговорника прилога, „прилог је са изузетном пажњом најављиван на кинеској телевизији“

„Новинарка Занг Јинг се истински саосец́ала са саговорницима и патњом људи које је упознала на југу Србије. Рекла је да је ово највец́а прича у њеној досадашњој каријери“, каже Алексиц́.

По још два прилога биц́е емитована у два наредна дана, наводи „Спутњик“.

Дејство осиромашеног уранијума који је током бомбардовања бачен на нашу земљу 1999. године изазива опречна мишљена стручне јавности – од тога да је главни узрочник канцерогених обољења, до тога да је безопасан.

За време бомбардовања 1999. на територију Србије бачено је између десет и 15 тона осиромашеног уранијума, а највише је бачено на КиМ.

(Порекло текста- спутникнеwс.цом)

loading...