Да ли посмртни остаци код Јекатеринбурга припадају Романовима?

17
породица Романових
породица Романових

Руска православна црква спремна је да призна да посмртни остаци пронађени код Јекатеринбурга припадају члановима царске породице Романов, ако се пронађу непобитни докази за то, изјавио је митрополит Иларион.

Епископски савет током тродневног заседања у Москви које се данас завршило, уздржао се од доношења одлуке о идентификацији остатака из Јекатеринбурга до окончања истраге.

“Закључци истраге имаће потпуно другачији квалитет и убедљив утицај на Цркву. Ако се докаже да остаци припадају члановима царске породице, Црква ће прихватити ту чињеницу”, рекао је митрополит Иларион за канал Росија 24.

Он је додао да Црква није ни прихватила ни одбацила исход претходних истрага пошто њен представник није учествовао у испитивањима.

“Сад је ситуација сасвим супротна. Представници Цркве директно учествују у лабораторијским испитивањима”, навео је митрополит.

Он је подсетио да кружи више верзија о убиству царске породице Романов и сахране њихових посмртних остатака. Према једној од њих, тела цара Николаја Другог и чланова породице сахрањени су у Ганини Јами, док друга прича каже да су сахрањени код Јекатеринбурга.

Цар Николај Други, царица Александра, престолонаследник Алексеј и велике војвоткиње Олга, Татјана, Марија и Анастасија убијени су у ноћи између 16. и 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу.

Руска православна црква канонизовала је Романове 2000. године.

(порекло текста-ртс.рс )

loading...