ЕВО ШТА ЈЕ “СЛУЧАЈНО” ОД РУСКОГ НАОРУЖАЊА ОСТАЛО У СИРИЈИ

843
БАШАР АЛ АСАД
БАШАР АЛ АСАД

Противваздушни ракетни системи С-400 и ракетно-топовски комплекси „панцир С1“ остаће у руској ваздушној бази Хемјмим након смањења руске војне групе у Сирији, саопштио је бивши главни командант Ваздушно-космичких снага, шеф комитета савета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Бондарјов.

„Несумњиво, остаће на Хмејмиму. Не могу се пренети одоздо. То је средство муњевитог погађања ваздушних циљева“, рекао је Бондарјов.

Он је нагласио да управо појава ових система „увео је ред на сиријском небу“, док су „панцири“ оборили толико дронова, да се не могу избројати“.

Он је навео да у Арапској Републици остаје толико војних стручњака колико је потребно за опслуживање авио-технике и системе ПВО. Осим тога, у Сирији ће се налазити и војници који осигуравају логистику у бази Тартус.

„Остају све наше мировне снаге. Мислим, остаће војна полиција. Плус ту су снаге за деминирање — иако Центар за деминирање бити уведен, неки стручњаци ће остати, јер Сиријци у сваком случају треба подучавати“, закључио је сенатор.

Логистички центар у Тартусу ће постати права база, саопштио је бивши начелник генералног штаба Ратне морнарице Русије адмирал Виктор Кравченко.

„База предвиђа довољно велику територију, све видове заштите и одбране, упловљавање бродова — све до крстарица прве класе“, рекао је Кравченко.

По његовим речима, то ће ојачати оперативне могућности руске флоте у Средоземном мору и у целини позицију Русије на Блиском истоку.

Председник Русије Владимир Путин у понедељак је посетио руску ваздухопловну базу у сиријском Хмејмиму, где је наредио повлачење великог дела руског војног контингента из Сирије у вези са окончањем операције против Исламске државе. Путин је изјавио да су војници сјајно обавили своје задатке.

Сирија је сачувана као суверена и независна држава и створени су услови за политичко решење ситуације под покровитељством УН.

(ПОРЕКЛО ТЕКСТА:србин.инфо)

loading...