Жандарми осуђени за пребијање Малог и Вучића

95

Виши суд у Београду провостепено је осудио на условне казне затвора од по шест и осам месеци седморицу жандарма због напада на браћу тадашњег премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог.

Осуђени су и због напада на још двојицу припадника војне полиције током одржавања Параде поноса 2014.

Комадант тог жандармеријског вода Раде Матић, који се теретио да није предузео мере да спречи тај напад, ослобођен је оптужби.

Жандарми Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић и Митар Милосављевић осуђени су на условне казне од по шест месеци затвора с роком провере од две године због кривичног дела злостављање и мучење.

Драган Савић добио је условну јазну затвора од осам месеци с роком провере од три године због кривичних дела злостављање и мучење и напад на војно лице.

Казне се неће извршити уколико у року одређеном за проверу не изврше ново кривично дело.

Ово је првостепена пресуда на коју тужилаштво, осуђени и њихови браниоци могу да уложе жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од пријема писаног отправка пресуде.

Жандарми су осуђени због пребијања припадника “Кобри” Саше Јовановића и Саше Станковића који су били на службеном задатку, као и Андреја Вучића и Предрага Малог.

Инцидент се догодио 28. септембра 2014. године на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове, непосредно пред одржавање Параде поноса у Београду када је, из безбедносних разлога, у центру града било појачано присуство полиције.

Део овог инцидента забележио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на YоуТубе.

На том видео-запису од минут и 45 секунди, поред осталог, јасно се види како жандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају у зид зграде.

ПОГЛЕДАЈТЕ:

(ПОРЕКЛО ТЕКСТА-МОНДО.РС)

loading...