ЖАРКО ЛАУШЕВИЋ НИЈЕ СА ОВОГ СВЕТА, ОН ЈЕ ХОДАЈУЋА ЕМОЦИЈА: ТВИТЕР ГОРИ ЗБОГ ВАНЗЕМАЉСКЕ ГЛУМЕ У “КОРЕНИМА”. ОВАКВУ СЕРИЈУ СМО ДУГО ЧЕКАЛИ (ФОТО) (ВИДЕО)

941

Неко коти децу, неко коти дукате. Онај Небески не да да се деца мешају са дукатима. Очи им се кваре.

ТВ серија “Корени”, по истоименом роману Добрице Ћосића, почела је да се емитује вечерас на РТС-у 1. Прва епизода се тек завршила, а речи хвале стижу са свих страна – за потресан и паметан текст, маестралну глуму и симболику којом обилује свака сцена и тихо се гради тензија међу ликовима.

Гледаоци су застали и пред сјајним Жарком Лаушевићем који тумачи главни лик серије – Аћима Катића, централну фигуру патријахалне српске породице из 19. века, најбогатије у селу, али која живи у страху од пустоши коју недостатак потомства доноси. За његову глуму кажу да је ванземаљска, непревазиђена.

Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катић и њихових слуга.

У мноштву мотива и тема, посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног обликовања спрских интелектуалаца школованих у иностранству, патријахална деспотија као култ, улога и положај жена у породици, као и многи други…

Конфликт између Аћима и млађег сина, миљеника Вукашина, када му овај саопштава да ће оженити ћерку Аћимовог политичког непријатеља кључна је сцена прве епизоде.

Чежњу за наследником, својеврсну срамоту због немања деце и осећај да тиме издаје оца одлично је дочарао Игор Ђорђевић. Друга сцена у којој га видимо, када се са пута враћа са својим слугом Толом Дачићем (сјајни Ненад Јездић), одмах је привукла пажњу гледалаца.

– Неко коти децу, неко коти дукате. Онај Небески не да да се деца мешају са дукатима. Очи им се кваре – одговара Тола Ђорђу када му овај приговори како он и његова жена, слуге код Катића, добијају четврто дете.

– Родиће се дете које ће да плаче, па ће онда да се смеје, па ће онда да се иде са мном. Е онда кад порасте, има да краде твоје крушке. Па кад се замомчи, онда ће да јури девојке по врбацима, е па онда свадба. Е онда опет деца, па кад умрем сви ће да кажу “Толини унуци” – наставља Толе.

После Лушевића, Јездић је изговорио један од најупамћенијих цитата из ове епизоде, спонтан, природан и духовит. Када свог другог близанца доноси на подој, он му се обраћа и каже “Лопове татин. Шта ти њему сису крадеш”.

Улоге тумаче још и Слобода Мићаловић (Симка Катић), Радован Вујовић (Вукашин Катић), Дара Џокић (Милунка), Горан Шушљик (Никола). Серију је режирао Иван Живковић, а Ђорђе Милосављевић је аутор сценарија.

Радња се дешава у измишљеном селу Прерову, чији пејзаж илуструје рустични амбијент Горњег Багрдана код Јагодине.

Прва НИН-ова награда управо је додељена Ћосићу за овај роман.

loading...