НАЈТРАЖЕНИЈА РОБА У СРБИЈИ СУ МЛАДЕ АЛБАНКЕ:Превара или српски спас!!!

69
СРПСКО-АЛБАНСКА СВАДБА
СРПСКО-АЛБАНСКА СВАДБА

Женидба невестама из Албаније једна је од нада за бројне нежење из различитих делова Србије, али је постала и опасност да неће све проћи онако како се младожења надао.

Последњи случај догодио се у Прокупљу, где је млада провела само пар сати код младожење, а агенција која је посредовала узела му је 1.500 евра. Основно тужилаштво у Прокупљу упутило је захтев колегама у Албанији да им помогне да испитају овај случај.

Како сазнајемо, ово није усамљен случај, а чак и када не буду преварени од стране агенција, младожење за брак са девојкама из Албаније плаћају и по 3.000 евра само посредницима.

Многи агенције варају, тражили помоћ министарке

Чеда Вучићевић, секретар Хуманитарног удружења “Стара Рашка” из Београда, каже да су престали да упознају нежење из Србије са младама из Албаније управо због појаве агенција која су од посредовања почела да праве бизнис, али и да варају људе. Ово удружење било је проводаџија за 300 младожења из Србије који су се оженили женама из Албаније.

– Пре три године смо се само склонили, јер нисмо желели да нас поистовећују са тим агенцијама. Све што смо радили било је бесплатно и циљ нам је био да спасемо села од пропадања. Пре недељу дана смо били код министарке Славице Ђукић Дејановић и разговарали о томе да ли постоји начин да се овакво посредовање уреди како не би долазило до превара – каже он.

Српкиње и Црногорке

Највише невеста углавном је доведено из Скадарске регије, и оне имају српско-црногорско порекло.

– Постоји проблем добијања српског држављанства за удате Албанке, које овде живе и 10 година и овде су родиле децу. Давање држављанства странкињама удатим у Србији отворило би пут масовнијем склапању мешовитих бракова – каже Вучићевић.

Илија Јелић (40) из Нове Вароши пре четири године оженио се младом из Албаније. Како нам је испричао, није дошао до ње преко агенције, већ преко познанства. Његова супруга дошла је из Скадра. Данас имају сина.

– Моја супруга је из Албаније, али је српског порекла. Нисам платио агенцији да ме упознају са супругом, већ сам то учинио преко неких познанстава. Чуо сам да се агенцијама плаћа за те услуге, као и да има превара. Имам велико газдинство, бавим се сточарством, а супруга ми је пуно помогла да га очувамо – каже Илија за „Блиц“.

Само у Рашкој области око 350 Албанки

Рачуна се да је само у Рашку област дошло око 350 Албанки, а највише их је на Пештеру, Голији и у старовлашком крају. Међутим, управо због великог интересовања, али и жеље нежења да формирају породицу, у Албанији су почеле да се отварају агенције за брачно посредовање које имају своје подружнице у Србији и Црној Гори, али и да се појављују преваранти који то злоупотребљавају.

Како сазнајемо, женидба Албанкама младожење кошта и по неколико хиљада евра. Према сазнањима “Блица”, посредовање изгледа тако што, поред самог упознавања, родитељи младе, пре него што се постигне коначан договор, захтевају да се увере у имовно стање будућег зета.

Обичаји и правила

Инсистирају да дођу и виде како младожења живи и где му је кућа. Тај трошак пута и трошак вађења пасоша, који најчешће немају ни млада ни њени родитељи, сноси младожења. Само услуга агенције која посредује кошта између 2.500 и 3.000 евра.

Младожења, по обичају који важи у Албанији, пре него што изведе младу из куће њених родитеља оставља и част родитељима.

Поред агенција, које папрено наплаћују брачно посредовање са Албанкама, појавили су се и преваранти, лажни посредници који варају младожење, као што је био случај у Прокупљу.

Извори “Блица” упућени у систем којим оперишу преваранти кажу да се они потенцијалним младожењама често представљају као агенције.

Затим их упознају са „младом“, коју обично за одређену новчану надокнаду глуми проститутка или конобарица. Оне са младожењом, који плати за посредовање, дођу до границе, одакле побегну. Лажна агенција нестаје и мења број телефона, па је преваранта веома тешко наћи.

Најбоље преко личног познанства

Како смо сазнали, до пре пет, шест година најбоље је функционисала “женидба преко везе”. Све Албанке које су се удавале у Србији, касније су доводиле комшинице, рођаке, пријатељице… Младожење из Србије такође врло често одлазе у Албанију како би упознали будуће супруге.

(Порекло текста- блиц.рс)

loading...