POSLEDNJE REČI HEROJA KOŠARA TIBORA CERNE: Za ovu zemlju vredi poginuti!

325

U krvavim borbama sa albanskim teroristima na karauli Košare, u 21. godini poginuo je Tibor Jožef Cerna, komandir streljačkog odeljenja 125.motorizovane brigade Vojske Jugoslavije!

Tibor Cerna rođen je u Beogradu 8. novembra 1978, a u junu 1998. godine dobrovoljno tražio je da dođe u vojsku. Čim je regrutovan tražio je da ide u Peć, a odatle je bio upućen – na Košare.

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !
Naspram njega i njegovih drugova bilo je toliko neprijatelja da je smrt bila gotovo izvesna. Naročito je, od 9. do 27. aprila, jedan snajperista iz Legije stranaca bio koban po naše vojnike. Svakodnevno im je nanosio manje ili teške gubitke, a nikako nije uspevano da bude lociran jer bi koristio samo po jedan metak pre duge pauze i pucnja sa druge lokacije.

Tog 27. aprila, posle dejstva snajperiste, Tibor Cerna je svojevoljno napustio zaklon, s namerom da otkrije položaj sjnaperiste, koji je danima ubijao njegove saobrce.

Tibor se oprostio od zatečenih drugova, pa ustao i viknuo: “Ustašo! ‘Ajde, pucaj ako si junak, ja te čekam!” Neprijateljski snajper ga je pogodio u grudi. Teško ranjen, održao se na nogama do sledećeg hica, koji ga je pogodio u vrat.

Snajperista je zahvaljujući Tiboru otkriven i eliminisan. Zahvaljujući žrtvi heroja Tibora Cerne, Tibor Cerna odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa velikom zvezdom.

U paklu Košara živote je dalo 108 vojnika koji su sprečavali kopnenu agresiju, neprijatelj zahvaljujući njima nije ostvario svoj cilj.

Večna slava narodnom heroju!
(EPK/Foto Printscreen Facebook)

loading...