ROBOT SOFIJA DOBILA VIZU AZERBEJDŽANA, SRELA SE S PREDSJEDNIKOM

138

Sofija je nedavno krenula na svjetsku turneju. Ovaj popularni robot prvi je na svijetu koji je dobio robotsku vizu.

Njeni kreatori krenuli su iz Hongkonga, a ona je dobila vizu po dolasku u glavni grad Azerbejdžana Baku, uoči susreta s predsjednikom ove zemlje Ilhamom Alijevom. Ovaj robot je u Azerbejdžan stigao i kao jedan od glavnih govornika na tehnološkoj konferenciji.

Nema sumnje da će Sofija biti zvijezda među robotima, koja je na scenu stupila prije nekoliko godina ao inteligentni robot s gestikulacijama lica i s kojim se može razgovarati. Međutim, brojni stručnjaci, koji se bave vještačkom inteligencijom, kažu da je ona samo sofisticirana lutka, a ne i vještačka inteligencija.

Robot Sofija je rekla Alijevu da joj je veoma drago što su se upoznali, te da je u Azerbejdžanu vidjela jedinstvenu arhitekturu, moderne zgrade i brojna druga dostignuća Bakua.

Ona je s njim otvorila i novi centar ASAN, kojim se vlada Azerbejdžana otvara prema e-servisima. Upravo je ASAN izdao Sofiji robotsku vizu, navodi “Daily Mail”.

Ona je prvi robot koji je dobio državljanstvo, a u svom prvom intervjuu rekla je da ne želi samo da zasnuje svoju porodicu već i da želi karijeru.

loading...