TEST KONDICIJE KOJI POLAŽU FBI AGENTI: MOŽETE LI GA PROĆI?

115

Agenti će morati postići zadovoljavajući rezultat u četiri vježbe (trbušnjaci, sklekovi, trčanje na 300 i 2400 metara), zavisno o godinama i polu.

Test fizičke spreme prema najnovijoj odredbi moraju proći svi agenti FBI-ja. Njime će se utvrditi fizičko stanje gotovo 13.500 agenata od kojih su mnogi zanemarili održavanje kondicije.

Test će morati proći svi, bez obzira na odjeljenje u kojem rade. Iako je najkontroverzniji direktor FBI-ja J. Edgar Hoover bio opsjednut težinom, pa su i njegovi agenti morali po tom pitanju biti “tip-top”, ograničenja tjelesne težine neće biti.

Agenti će morati postići zadovoljavajući rezultat u četiri vježbe (trbušnjaci, sklekovi, trčanje na 300 i 2400 metara), zavisno o godinama i polu. Iako kriterijumi nisu toliko visoki kao za specijalce, na primjer muški agenti u godinama između 30 i 39 moraju napraviti 24 skleka bez zaustavljanja i 35 trbušnjaka u minutu, sprintati manje od minuta na 300 metara, te pretrčati šest krugova na atletskoj stazi u 12 minuta i 53 sekunde.

Izdržljivost se provjerava sa samo pet minuta pauze između vježbi. Sve je to vjerovatno prava sitnica za pripadnike posebnih policijskih jedinica kojima je fizička sprema u ekstremnim situacijama najbitnija performansa.

Odlučite li se kroz neko vrijeme “položiti” test za agenta, uključite se u neki od programa – military, bootcamp ili insanity – te polako testirajte svoje granice izdržljivosti. Upale mišića ili čak povredu možete zaraditi pokušate li izvesti ovaj test bez pripreme. Postoji bolji način upoznavanja granica svog tijela, a to je vježbanje koje vam mora postati gotovo svakodnevna navika.

Test sposobnosti za agente FBI-a

loading...