Uz ovaj genijalan trik vaš dom će biti topliji, a računi manji

300

Pogledajte neke od savjeta kako da sredite dom tokom zime i smanjite račun za grijanje.

1. Postavite samoljepljive izolacione trake unutar prozorskih okvira

Prozorski okviri nakon određenog vremena imaju mjesta za promahu i zato postoji rješenje: samoljepljive prozorske trake. Izaberite gustinu i materijal koji želite (pjena ili guma), očistite unutrašnjost okvira, zatim ga zalijepite. Odlično je i za vrata. Vodite računa da redovno zamijenite trake, jer vremenom postaju manje efikasne.

2. Zapušite prozore od promahe uz pomoć akrilnog silikona

Prozori su mjesto gde se najviše toplote izgubi. Ako okviri nisu dobro zapečaćeni, vaši računi za grijanje će biti mnogo veći. Zbog toga dodajte na šupljine akrilni silikon i osigurajte ih.

Prvo uklonite stari materijal koji je zapušavao rupu, nanesite novo na prozor pritiskajući tubu ili pištolj. Ova metoda je efikasna čak i na drvetu i plastici. Ako želite da provjerite na kojim mjestima ima lufta, prođite plamenom upaljača ili šibice i vidite gdje protiče vazduh.

3. Ne podešavajte termostat iznad 21 stepen celzijusa
Kada je napolju ledeno vrijeme, svako ima želju da pojača temperaturu doma. To je ne samo da skuplje, već je i nepotrebno grijanje čitavog prostora. Ako držite termostat oko 20 stepeni 8 sati dnevno, neće se sve pregrijati i uštedjet će vam 15% računa za grijanje.

4. Izolujte električne utikače

Bez utikača većina stvari u domu ne radi, ali da li znate da neverovatno crpe toplotu i doma? Začepite ih i biće vam dodatno korisno ako imate malu dijecu. Ako je utičnica labava ili slomljena, zamijenite je.

Upozorenje: Budite izuzetno pažljivi prilikom prilagođavanja ili zamjene bilo kog dijela električnog priključka. Prvo isključite struju ili izvadite osigurač i ako imate bilo kakve nedoumice, pozovite električara.

5. Ostavite rernu otvorenu nakon kuhanja

Ovo zvuči vrlo jednostavno. Kada se isključi rerna, još uvijek je puna toplote od pečenja ili kuhanja i zbog toga će vam dom biti dodatno topliji.

6. Pokrijte prozore u podrumu
Prozori u podrumu su često tanji i manje izolovani nego prozori u kući. Uz pomoć stiroporske ploče možete zapečatiti prozore da toplota ostane unutra, a hladnoća napolju.

7. Zalijepite foliju na zidove iza radijatora
Vaši radijatori, ako ih imate, ne griju samo prostoriju već i zidove iza sebe. Ako stavite aluminijumsku foliju iza njih, toplota će se zadržati između, umjesto što će ih zidovi apsorbovati. Budite sigurni da je folija aluminijumska, a ne nešto zapaljivo.

UPOZORENJE: Ne radite ovo ako nemate iskustva i obavezno skinite foliju dok niste kod kuće!

loading...