ZAVRŠENA PRVA FAZA OBNOVE LAZAREVOG GRADA U KRUŠEVCU! Sve bi trebalo da bude gotovo do 2021. godine!

330

Prva faza na obnovi Lazarevog grada završena je, a gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obišla je u petak Arheološki park na temeljima srednjevekovne prestonice cara Lazara, u kome gravitiraju Crkva Lazarica, Narodni muzej i Donžon kula

Ideja o rekonstrukciji, pre svega, o restauraciji Lazarevog grada u Kruševcu, stara je više decenija, a inicijativa za ovaj poduhvat pokrenuta je pre pet godina.

Nakon dobijenih svih potrebnih dozvola i urađenog projekta, radovi su počeli 19. septembra ove godine.

Radovi na arherološkim istraživanjima i restauraciji dela zapadnog bedema su završeni, dok će se rad na projektu obnove više od dve trećine Lazarevog grada, koji obuhvata kompletnu restauraciju, konzervaciju i delimičnu rekonstrukciju, raditi u još tri faze.

Gradonaćelnica Kruševca i direktor Narodnog muzeja Goran Vasić potvrdili su novinarima da je sredstva u za prvu fazu u visini od pet miliona dinara obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a grad Kruševac je projekat podržao sa 500.000 dinara.

Druga faza radova počeće na proleće i obuhvatiće zaštitu bedema između poslednje kule iz prve faze, pa sve do Donžon kule.

Treća faza obuhvata restauraciju i delimičnu rekonstrukciju Donžon kule i istočnog bedema, a poslednja, četvrta faza, obuhvatiće prateće objekte unutar zidina zajedno sa dvorom kneza Lazara.

Cilj je da se sve četiri faze završe do 2021. godine kada će biti obeleženo 650 godina od početka izgradnje Kruševca kao srpske prestonice.

loading...